Over Domaine de La Senche

Domaine de La Senche

Midden in het mooie dorpje La Livinière vind je Domaine de La Senche. Wanneer je deze schuur instapt, heb je gelijk het idee dat er een pallet rozijnen in je gezicht wordt gegooid. De geuren zijn om nooit te vergeten, wat al een goed teken is. De eigenaren van dit wijnhuis zijn Hernes en Tove, twee gepensioneerde Noren, die stiekem toch drukker zijn dan ze hadden gedacht. Om iets van die druk weg te nemen, staat hun schuur eens per jaar vol met vrienden, die vanuit hun thuisland zijn komen overvliegen voor de vendange (de grote pluk). Ook helpen ze dan een handje mee bij het bottelen.

Hernes en Tove zijn twee ontzettend vriendelijke mensen, die iedereen een zeer warm welkom heten. Dit doen ze samen met hun honden Rio en Felix, die de nodige assistentie verrichten door zich loom door de meute te begeven. Je kan je voorstellen dat dit een ontzettend vrolijk beeld oplevert. Hernes en Tove geven je graag een rondleiding door hun prachtige achtertuin, waar een fantastisch zwembad ligt, 200 olijfbomen staan en oude karren het geheel aankleden. Dit allemaal aansluitend aan een halve hectare volgeplant met Syrah druiven. Hoe leuk is dat? Je eigen wijnen, die letterlijk uit je achtertuin komen. Leuk om te weten, is dat dit huis compleet is gerenoveerd door het aannemersbedrijf van de neef van Ralph. Daarnaast wordt hun tuin onderhouden door zijn andere neef, die hovenier is.

Hernes en Tove hebben dit domein vorig jaar gekocht en produceren alleen op biologische wijze hun wijnen. Dit betekent dat zij goede bestrijdingsmiddelen gebruiken, die niet in de plant trekken, maar tijdens de regen van de bladeren spoelen. Doordat de stekken zoveel tijd opeisen, is het zeer arbeidsintensief werk. Ook wordt al het onkruid onder de stekken met de hand gewied in plaats van machinaal, waardoor alles in zeer goede staat blijft en de druiven met liefde worden behandeld. Dit proef je dan ook terug in de wijn: tjonge jonge, iets met een engeltje en je tong. Wat ook bijdraagt aan de fantastische smaak van hun wijnen, is de kwaliteit van de grond in deze regio. Hernes kan je vol passie vertellen over de kleibodem, die precies de juiste hoeveelheid water reguleert dat op de oppervlakte moet blijven liggen. De regenval in deze regio is niet constant en kan normaliter voor veel problemen zorgen. Deze kleigrond heeft zich dusdanig aangepast dat dit probleem daarmee verholpen is en hun stekken goed kunnen groeien.

Zoals gezegd produceren Hernes en Tove hun wijnen ook om te genieten van hun welverdiend pensioen. Daarom heerst er een duidelijke filosofie in hun wijnhuis: Elke ochtend wordt er van 08:00 tot 12:00 gewerkt en aansluitend drinken ze met zijn allen een wijntje. “Het moet wel leuk blijven”, zoals Hernes en Tove zelf aangeven. En dat vleugje pensioengeluk, proef je ook echt terug in deze wijnen. Kort gezegd: dit zijn verfijnde mensen, met verfijnde wijnen.

De wijnen van Domaine de La Senche

Cuvée Somi

Cuvée Sòmi 2018 (Biologische wijze)

24,50 Meer informatie
Hibou

Hibou Coteau de Peyriac 2018 (Biologische wijze)

12,50 Meer informatie
Aanbieding!
Midi

Midi 2019 (Biologische Wijze)

11,00 8,50 In winkelmand